Ανεμοθραύστες - Μπάρες Οροφής - Μπαγκαζιέρες
3/8/2023
Πώς λειτουργούν και πώς αλλάζουν οι υαλοκαθαριστήρες – Πλήρης οδηγός

Πώς λειτουργούν και πώς αλλάζουν οι υαλοκαθαριστήρες – Πλήρης οδηγός

Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι οι υαλοκαθαριστήρες είναι ένα από τα σημαντικότερα αναλώσιμα του αυτοκινήτου και ταυτόχρονα αυτό που χρειάζεται αντικατάσταση συχνότερα από οποιοδήποτε άλλο.

 


Και αυτό επειδή ένας υαλοκαθαριστήρας που έχει χαλάσει μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στους μηχανισμούς του αυτοκινήτου αλλά και στο παρμπρίζ. Για να μην αναφέρουμε φυσικά πόσο επικίνδυνο είναι να οδηγείς με λερωμένο παρμπρίζ, άρα χωρίς να έχεις καλή ορατότητα.


Πριν, όμως, δούμε πώς να επιλέξετε τους σωστούς υαλοκαθαριστήρες και πώς να τους αλλάξετε, ας δούμε πώς λειτουργούν οι υαλοκαθαριστήρες και γιατί είναι τόσο σημαντική η συχνή αντικατάστασή τους.

 

Πώς λειτουργούν οι υαλοκαθαριστήρες και γιατί χαλάνε;


Οι υαλοκαθαριστήρες είναι μοχλοί, στην άκρη των οποίων βρίσκονται τα μάκτρα, τα ελαστικά τμήματα που έρχονται σε απευθείας επαφή με το τζάμι του παρμπρίζ και το καθαρίζουν. Οι μοχλοί συνδέονται με κινούμενους μηχανισμούς, οι οποίοι με τη σειρά τους συνδέονται με μοτέρ που ενεργοποιείται με τον μοχλό δίπλα στο τιμόνι.
Οι υαλοκαθαριστήρες μπορεί να εμφανίσουν τις ακόλουθες βλάβες:


● Δεν δουλεύει το μοτέρ: Είναι αρκετά σπάνια βλάβη που συμβαίνει λόγω της φθοράς του χρόνου, καθώς μπορεί να έχει κοπεί κάποιο καλώδιο ή να έχει καεί η ασφάλεια στο μοτέρ.


● Δεν δουλεύει ο άξονας κίνησης: Σε αυτή την περίπτωση, το μοτέρ δουλεύει, αλλά δεν κινούνται οι υαλοκαθαριστήρες. Αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή έχουν χαλάσει τα δόντια του άξονα, κάτι που συχνά συμβαίνει επειδή δεν επιλέγονται οι σωστοί υαλοκαθαριστήρες για το εκάστοτε μοντέλο του αυτοκινήτου.


● Οι υαλοκαθαριστήρες δεν καθαρίζουν καλά ή κάνουν θόρυβο όσο κινούνται: Πρόκειται για την πιο κλασική περίπτωση, όπου έχουν χαλάσει τα μάκτρα και χρειάζονται αλλαγή. Το χαλασμένο ελαστικό μπορεί ακόμα και να γρατζουνίσει το τζάμι αν δεν αντικατασταθεί εγκαίρως.

 

Πώς επιλέγω και πώς αλλάζω υαλοκαθαριστήρες;


Μία φορά το χρόνο, θα πρέπει να αλλάζονται τα τμήματα των υαλοκαθαριστήρων με το ελαστικό τμήμα στην άκρη τους. Και αυτό επειδή το πλαστικό πολυμερίζεται και δεν μπορεί πλέον να καθαρίσει το παρμπρίζ. Πολύ συχνά το ελαστικό αυτό κομμάτι έχει ρωγμές από τις βρωμιές.


Οι υαλοκαθαριστήρες θα πρέπει ιδανικά να αντικαθίστανται το φθινόπωρο, αφού το καλοκαίρι η φθορά τους είναι βέβαιη λόγω της ζέστης. Αυτό που πρέπει να προσέξετε οπωσδήποτε είναι να πάρετε τους κατάλληλους υαλοκαθαριστήρες για το μοντέλο του αυτοκινήτου. Διαφορετικά, είναι πολύ πιθανό να προκληθεί σοβαρή και δαπανηρή βλάβη στον μηχανισμό τους.


Η αντικατάσταση των υαλοκαθαριστήρων είναι πολύ απλή, οπότε δεν χρειάζεται σε καμία περίπτωση να πάτε στο συνεργείο. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να αγοράσετε τους κατάλληλους και μετά να τους τοποθετήσετε. Απλά θα σηκώσετε τους μοχλούς, θα ξεκουμπώσετε τους παλιούς υαλοκαθαριστήρες και θα κουμπώσετε πάνω τους καινούριους.

Στην Pole Position Angelidis θα βρείτε μεγάλη ποικιλία σε υαλοκαθαριστήρες στις χαμηλότερες τιμές, για να επιλέξετε τους σωστούς για το αυτοκίνητό σας και να τους αλλάζετε συχνά, ακριβώς όποτε χρειάζεται!


Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους υαλοκαθαριστήρες και άλλα αξεσουάρ εσωτερικού των αυτοκινήτων, επισκεφθείτε το κατάστημα μας ή επικοινωνήστε μαζί μας.