Ανεμοθραύστες - Μπάρες Οροφής - Μπαγκαζιέρες
23/8/2023
Γιατί ανεβάζει θερμοκρασία το αυτοκίνητο; Αιτίες και λύσεις αντιμετώπισης

Γιατί ανεβάζει θερμοκρασία το αυτοκίνητο; Αιτίες και λύσεις αντιμετώπισης

Οδηγείτε αμέριμνα το αυτοκίνητό σας και ξαφνικά συνειδητοποιείτε ότι κάτι δεν πάει καλά; Γιατί ανεβάζει θερμοκρασία το αυτοκίνητο και τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό;

 

Η άνοδος της θερμοκρασίας του αυτοκινήτου είναι κάτι πολύ επικίνδυνο που θα πρέπει να σας προβληματίσει αμέσως. Γενικά, καλό είναι να κοιτάτε ανά τακτά χρονικά διαστήματα τον δείκτη θερμοκρασίας του αυτοκινήτου, αφού ακόμα και μια μικρή άνοδος μπορεί να προκαλέσει σημαντική ζημιά στον κινητήρα.

Ας δούμε, λοιπόν, παρακάτω ποιες είναι οι αιτίες που ανεβάζει θερμοκρασία το αυτοκίνητο και τι μπορείτε να κάνετε για να το προλάβετε αλλά και να το αντιμετωπίσετε.

Υψηλές θερμοκρασίες

Ας ξεκινήσουμε από το πιο απλό. Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες σίγουρα δεν βοηθάνε τον κινητήρα του αυτοκινήτου. Και το πρόβλημα είναι ότι πολλές φορές δεν το καταλαβαίνουμε ότι το αμάξι έχει ζοριστεί. Αν έχουμε αναμμένο το air condition ή αν οδηγούμε γρήγορα και έχουμε ανοιχτά τα παράθυρα με την άνεση που μας δίνουν οι ανεμοθραύστες, τότε δεν αντιλαμβανόμαστε τη ζέστη.

Μάλιστα, αν το αυτοκίνητο είναι φορτωμένο και ακόμα χειρότερα αν το ζορίζουμε ανεβαίνοντας σε ανηφόρα, τότε είναι λογικό ο κινητήρας να ανεβάσει θερμοκρασία. Μόλις το παρατηρήσετε, πρέπει να κάνετε τα εξής βήματα:

  1. Να ακινητοποιήσετε το αυτοκίνητο.
  2. Να σβήσετε το air condition.
  3. Να περιμένετε για λίγα λεπτά.
  4. Ύστερα, να ανάψετε πάλι το αυτοκίνητο και να το αφήσετε να δουλέψει στο ρελαντί.

Αν το πρόβλημα ήταν μόνο η ζέστη, τότε με αυτά τα βήματα η θερμοκρασία θα πέσει. Αν όχι, τότε υπάρχει κάποια βλάβη στο αυτοκίνητο.

Έλλειψη ψυκτικού υγρού ή διαρροή

Πρόκειται για δύο βλάβες που μπορείτε πολύ εύκολα να τις διαπιστώσετε και μάλιστα εκ των προτέρων. Καλό είναι πριν από οποιαδήποτε μεγάλη διαδρομή να ελέγχετε τη στάθμη του ψυκτικού υγρού. Αν αυτή έχει πέσει, τότε το κύκλωμα ψύξης δεν θα μπορεί να λειτουργήσει σωστά και ο κινητήρας θα υπερθερμανθεί. Η συμπλήρωση του ψυκτικού υγρού είναι μια πολύ απλή διαδικασία που μπορεί να γίνει στο σπίτι ή στο βενζινάδικο.

Κάτι ακόμα που μπορείτε εύκολα να ελέγχετε είναι αν υπάρχει διαρροή στο κύκλωμα ψύξης. Αυτό θα το καταλάβετε είτε βλέποντας νερά κάτω από το αυτοκίνητο είτε ανοίγοντας το καπό. Πρέπει, όμως, να γίνεται πριν θέσετε σε λειτουργία τον κινητήρα. Διαφορετικά, αν ανεβάσει θερμοκρασία, θα πρέπει να περιμένετε μέχρι να κρυώσει, για να ανοίξετε το καπό, αλλιώς μπορεί να πάθετε σοβαρά εγκαύματα.

Βλάβη στον κινητήρα

Η άνοδος της θερμοκρασίας του αυτοκινήτου συνδέεται και με κάποια βλάβη στον κινητήρα, όπως στο θερμοστάτη ή την αντλία νερού. Πρόκειται για βλάβες που μπορεί να διαπιστώσει μόνο μηχανικός αυτοκινήτου, οπότε εσείς δεν μπορείτε να κάνετε κάτι.

Αν το αυτοκίνητο ανεβάσει θερμοκρασία σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει αμέσως να κάνετε στην άκρη, να βάλετε τρίγωνο, για να ειδοποιείτε εγκαίρως τους διερχόμενους οδηγούς, και να περιμένετε την οδική βοήθεια.