Ανεμοθραύστες - Μπάρες Οροφής - Μπαγκαζιέρες
27/9/2023
Μπαγκαζιέρες & μπάρες οροφής: Ποιες να πάρεις ανάλογα με το αυτοκίνητό σου

Μπαγκαζιέρες & μπάρες οροφής: Ποιες να πάρεις ανάλογα με το αυτοκίνητό σου

 

Αν κάθε φορά που ετοιμάζεσαι να πας εκδρομή, αισθάνεσαι ότι δεν χωράει τίποτα μέσα στο αυτοκίνητό σου, τότε υπάρχει λύση. Και φυσικά δεν είναι να αγοράσεις καινούριο αυτοκίνητο. Άλλωστε, λίγα αυτοκίνητα χωράνε τα πολλά και ογκώδη πράγματα που χρειάζεται πλέον μια οικογένεια ή όποιος ασχολείται με χόμπι, όπως η ποδηλασία ή τα θαλάσσια σπορ.

Η λύση είναι οι μπάρες οροφής που σου δίνουν τη δυνατότητα να μεταφέρεις ποδήλατα, σκι, σερφ αλλά και έπιπλα ή σκάλες. Και φυσικά λειτουργούν ως βάση για να τοποθετήσεις μπαγκαζιέρα που σου δίνει σημαντικό επιπλέον αποθηκευτικό χώρο.

Πρόκειται για μια απαραίτητη αγορά για όλους, όμως οι τύποι είναι πολλοί. Αν αναρωτιέσαι τι μπάρες οροφής να πάρεις, τότε διάβασε παρακάτω τον πλήρη οδηγό που ετοιμάσαμε, ώστε να ξέρεις τι να προσέξεις στην αγορά τους.

Ράγα του αυτοκινήτου

Δεν μπορεί κάθε μπάρα να μπει σε κάθε αυτοκίνητο. Για τον απλό λόγο ότι κάθε μοντέλο έχει διαφορά χαρακτηριστικά στην οροφή του. Συγκεκριμένα, κάθε αυτοκίνητο διαθέτει σημεία στην οροφή, όπου εφαρμόζει η μπάρα.

Με βάση αυτό, το αυτοκίνητό σου θα ανήκει σε μία από τις τρεις περιπτώσεις:

 • Έχει σημείο με οπή βίδας στην οροφή. Δηλαδή δεν έχει ράγα, όμως στο σημείο αυτό που θα είναι αφαιρούμενο ή σταθερό μπορεί να εφαρμόσει η μπάρα με το κατάλληλο εξάρτημα.
 • Έχει ράγα που διατρέχει το μήκος της οροφής. Είναι η πιο εύκολη περίπτωση, καθώς η μπάρα εφαρμόζει σταθερά και με ασφάλεια. Η ράγα μπορεί να εφαρμόζει άμεσα στην οροφή του αυτοκινήτου ή να είναι υπερυψωμένη, οπότε θα αφήνει κενό μερικών χιλιοστών.
 • Δεν υπάρχει ούτε ράγα ούτε σημείο με οπή βίδας. Πρόκειται για την πιο δύσκολη περίπτωση, καθώς είτε πρέπει να τοποθετηθεί ράγα με παρέμβαση στο αυτοκίνητο (κάτι που συχνά δεν επιτρέπεται εργοστασιακά και επηρεάζει την ισχύ την εγγύησης) είτε να τοποθετηθεί μπάρα που εφαρμόζει μαγνητικά. Η μαγνητική μπάρα, όμως, έχει περιορισμούς όσον αφορά το βάρος και την ταχύτητα.

Κριτήρια επιλογής στη μπάρα οροφής

Κατά την αγορά μπάρας οροφής, καλό είναι να λάβεις υπόψη τα ακόλουθα:

 • Πόσα κιλά μπορεί να μεταφέρει η μπάρα; Όλες οι μπάρες οροφής κυμαίνονται μεταξύ 50-100 κιλών, οπότε το εύρος είναι αρκετά μεγάλο. Άλλο είναι αν θες να μεταφέρεις ένα ζευγάρι πέδιλα του σκι και άλλο για δύο ποδήλατα ενηλίκων, για παράδειγμα.
 • Πόσα κιλά μπορεί να σηκώσει η οροφή του αυτοκινήτου; Δεν είναι το ίδιο με το προηγούμενο. Με απλά λόγια, δεν μπορείς να πάρεις μία μπάρα οροφής που έχει δυνατότητα να σηκώσει 100 κιλά, αν το αυτοκίνητο έχει όριο βάρους 70. Στο εγχειρίδιο χρήσης του αυτοκινήτου αναγράφεται αυτό το όριο βάρους.
 • Από τι υλικό είναι κατασκευασμένη η μπάρα; Τα βασικότερα υλικά κατασκευής είναι ο χάλυβας και το αλουμίνιο. Οι σιδερένιες μπάρες είναι ανθεκτικότερες και φτηνότερες, όμως είναι βαριές και άρα όχι τόσο αεροδυναμικές. Οι αλουμινένιες είναι ιδανικές για ελαφρύτερα φορτία, καθώς δεν επηρεάζουν καθόλου την αεροδυναμική του αυτοκινήτου.
 • Πόσο κοστίζει η μπάρα; Στο κόστος θα πρέπει να συμπεριλάβεις όχι μόνο τη δαπάνη αγοράς, όπου οι μπάρες από αλουμίνιο είναι ακριβότερες, αλλά και το κόστος χρήσης. Οι σιδερένιες μπάρες είναι βαρύτερες, επομένως επιβαρύνουν περισσότερο το αυτοκίνητο και οδηγούν σε αυξημένη κατανάλωση καυσίμου.
 • Τι χρήση θα κάνεις στη μπάρα; Το είδος (και κυρίως το υλικό) της μπάρας οροφής θα το αποφασίσεις με βάση τη χρήση που θα της κάνεις. Δηλαδή με βάση τα αντικείμενα που θα φορτώνεις σε αυτή αλλά και το αν θα αφήνεις τη μπάρα πάνω στο αυτοκίνητο σε μόνιμη βάση ή θα τη βγάζεις. Αν θέλεις να την αφήνεις μόνιμα πάνω, τότε οι μπάρες από αλουμίνιο είναι μονόδρομος, αφού δεν σκουριάζουν και είναι ελαφριές.
 • Διαθέτει η μπάρα αντικλεπτικό μηχανισμό; Απαραίτητος, αν πρόκειται να την αφήνεις μόνιμα πάνω στο αυτοκίνητο.

Κριτήρια επιλογής μπαγκαζιέρας

Εφόσον αγοράσεις μπάρα οροφής, τότε μπορείς ανά πάσα στιγμή να εφαρμόσεις σε αυτή μια μπαγκαζιέρα οροφής, όπου θα αποθηκεύεις βαλίτσες, μεσαίου μεγέθους εξοπλισμό και γενικά όλα όσα δεν χωράνε μέσα στο αυτοκίνητο.

Για να επιλέξεις μπαγκαζιέρα, θα πρέπει να προσέξεις τα ακόλουθα κριτήρια:

 • Μέγεθος
 • Υλικό κατασκευής
 • Κατανομή βάρους ανάλογα με τον σχεδιασμό της μπαγκαζιέρας.

 

Πάντως, το να βρεις την καλύτερη μπάρα οροφής για το αυτοκίνητό σου είναι πολύ ευκολότερο από όσα διάβασες. Με το εξαιρετικό χρήσιμο εργαλείο αναζήτησης στο Pole Position Angelidis θα βρεις την ακριβώς κατάλληλη μπάρα οροφής μέσα από μια μεγάλη ποικιλία, απλώς πληκτρολογώντας το μοντέλο και τη χρονολογία του αυτοκινήτου σου. Δες περισσότερα.