Ανεμοθραύστες - Μπάρες Οροφής - Μπαγκαζιέρες
28/11/2023
Τι παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου να πάρω;

Τι παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου να πάρω;

 

Όλοι οι γονείς ενδιαφέρονται για τη μέγιστη ασφάλεια του παιδιού τους μέσα στο αυτοκίνητο. Και αυτή η ασφάλεια δεν μπορεί φυσικά να επιτευχθεί χωρίς παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου. Άλλωστε, η νομοθεσία στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας επιβάλλει όλα τα παιδιά από την πρώτη τους μετακίνηση με αυτοκίνητο μέχρι τα 12 έτη να βρίσκονται σε παιδικό καθισματάκι.

Οι επιλογές στην αγορά είναι πολλές, οπότε είναι λογικό ένας νέος γονιός να αναρωτιέται με αγωνία τι παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου να πάρει. Τα κριτήρια που πρέπει να προσέξετε είναι κατά βάση δύο, το βάρος που αντιστοιχεί στην ηλικία και η επιλογή πρόσδεσης στο εσωτερικό του αυτοκινήτου.

Ας τα δούμε αναλυτικότερα παρακάτω.

Οι κατηγορίες καθισμάτων ανάλογα με το βάρος

Τα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου διακρίνονται ανάλογα με το βάρος του παιδιού στις ακόλουθες κατηγορίες:

  • 0-36 κιλά: Πρόκειται για καθίσματα, τα οποία με βάση τις προδιαγραφές τους μπορούν να χρησιμοποιηθούν από νεογέννητα έως παιδιά 36 κιλών (δηλαδή περίπου 12 ετών).
  • 0-13 κιλά: Το λεγόμενο «αυγό», δηλαδή το παιδικό κάθισμα το οποίο τοποθετείται με την όψη προς τα πίσω και είναι κατάλληλο για βρέφη έως περίπου δύο ετών.
  • 9-18 κιλά: Αυτός ο τύπος καθίσματος μπορεί να τοποθετηθεί με την όψη είτε προς τα πίσω είτε προς τα μπροστά. Είναι συνήθως το επόμενο κάθισμα που παίρνουν οι γονείς μετά το «αυγό».
  • 9-36 κιλά: Πρόκειται για το κάθισμα, στο οποίο μεταβαίνει το παιδί μετά το στάδιο του βρέφους και παραμένει σε αυτό, έως ότου έχει το βάρος και την ηλικία, για να κάθεται πλέον στο αυτοκίνητο χωρίς την ανάγκη καθίσματος.

Γίνεται σαφές ότι οι κατηγορίες επικαλύπτονται μεταξύ τους, οπότε είναι λογικό κανείς να μπερδεύεται. Σίγουρα, είναι δύσκολο οι γονείς να προβούν μόνο σε μία αγορά, δηλαδή μόνο για ένα κάθισμα από νεογέννητο έως δώδεκα ετών. Αν και αυτά τα καθίσματα διατείνονται ότι εξυπηρετούν κάθε ηλικία, συνήθως αυτό δεν εφαρμόζεται σωστά και με ασφάλεια για το παιδί.

Από την άλλη, δεν είναι υποχρεωτικό να αγοράσετε τρία καθίσματα, δηλαδή το 0-13, το 9-18 και το 9-36, όσο το παιδί μεγαλώνει. Μπορείτε μετά την κατηγορία 0-13 να μεταβείτε στην κατηγορία 9-36, ώστε να καλύψετε όλη την υπόλοιπη παιδική ηλικία του παιδιού σας.

Με ή χωρίς isofix

Το isofix είναι σύστημα, το οποίο τοποθετείται στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου, ώστε το κάθισμα να εφαρμόζει απευθείας εκεί. Έτσι, μπαίνει εύκολα και με απόλυτη ασφάλεια χωρίς την ανάγκη ζωνών ασφαλείας. Όμως, δεν έχουν σύστημα isofix όλα τα αυτοκίνητα, αλλά μόνο όσα έχουν κατασκευαστεί μετά το 2011.

Αν το αυτοκίνητο δεν έχει σύστημα isofix, το κάθισμα προσδένεται με τη ζώνη ασφαλείας, που περνάει από τις ειδικές εγκοπές του καθίσματος. Σίγουρα, είναι μια πιο πολύπλοκη διαδικασία σε σχέση με το isofix.

Πολλοί γονείς επιλέγουν παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου χωρίς isofix, ώστε να ταιριάζουν σε όλα τα αυτοκίνητα της οικογένειας, εφόσον για παράδειγμα το ένα είναι παλαιότερο. Αν και υπάρχει η δυνατότητα τοποθέτησης συστήματος isofix και σε αυτοκίνητα προ του 2011, είναι πιο σίγουρο και οικονομικό να αποκτήσετε καρεκλάκι χωρίς isofix που ταιριάζει σε όλα τα αυτοκίνητα (ακόμα και τα καινούρια) και προσδένεται με τις ζώνες ασφαλείας στα καθίσματα.

 

Πέρα από τις δύο αυτές μεγάλες κατηγορίες, υπάρχουν αρκετές διακυμάνσεις στις τιμές των καθισμάτων που έχουν να κάνουν με τη μάρκα, την ποιότητα του υφάσματος και την ανθεκτικότητά τους.

Όλα τα παιδικά καθίσματα στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα φέρουν όλες τις απαραίτητες ευρωπαϊκές πιστοποιήσεις ασφαλείας και διακρίνονται για την υψηλή αντοχή τους, τη μέγιστη ασφάλεια που παρέχουν αλλά και τον ευχάριστο σχεδιασμό τους που λατρεύουν τα παιδιά.

Δείτε όλα τα διαθέσιμα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου εδώ!