Ανεμοθραύστες - Μπάρες Οροφής - Μπαγκαζιέρες
20/12/2023
Πώς τοποθετούμε σωστά το παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου

Πώς τοποθετούμε σωστά το παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου

Η βόλτα με το μωρό στο αυτοκίνητο είναι κάτι που φοβίζει πολλούς γονείς, όμως δεν χρειάζεται! Η ασφάλεια είναι φυσικά το πρώτο και κυριότερο πράγμα που πρέπει να κοιτάξετε και αυτό θα το πετύχετε με το κατάλληλο και ποιοτικό παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου.

Όμως, είναι λογικό να αναρωτιέστε πώς τοποθετούμε το παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου. Αν είστε νέοι γονείς και δεν το έχετε ξανακάνει, ίσως να σας φαίνεται βουνό, αλλά θυμηθείτε ότι στην πραγματικότητα δεν είναι τόσο δύσκολο.

Ας δούμε βήμα βήμα όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε, για να τοποθετήσετε σωστά το παιδικό κάθισμα στο αυτοκίνητο και να απολαύσετε κάθε διαδρομή παρέα με το μωράκι σας!

 

Με isofix ή με τη ζώνη ασφαλείας;

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να ξεκαθαρίσετε είναι αν το αυτοκίνητό σας διαθέτει σύστημα isofix, δηλαδή σύστημα εύκολης πρόσδεσης του καθίσματος χωρίς τη χρήση της ζώνης ασφαλείας.

Όλα τα αυτοκίνητα μετά το 2011 διαθέτουν υποχρεωτικά σύστημα isofix, το οποίο αποτελείται από δύο υποδοχές σε σχήμα Π στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου. Οι υποδοχές αυτές βρίσκονται εκεί που είναι και οι υποδοχές της ζώνης, όμως συχνά δεν φαίνονται και πρέπει να ανοίξετε το κενό ανάμεσα στο κάθισμα και την πλάτη του καθίσματος, για να τις βρείτε.

Αν, λοιπόν, το αυτοκίνητο έχει σύστημα isofix, θα πρέπει να αγοράσετε και το αντίστοιχο παιδικό κάθισμα για isofix, ώστε να προσαρμόζει στις ειδικές υποδοχές εύκολα και απλά.

Αν το αυτοκίνητό σας δεν έχει σύστημα isofix, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Οποιοδήποτε παιδικό κάθισμα μπορεί να στερεωθεί με ασφάλεια στο αυτοκίνητο με τη ζώνη ασφαλείας. Για να το κάνετε αυτό, θα πρέπει να ακολουθήσετε τα εξής βήματα:

  1. Περνάτε το οριζόντιο τμήμα της ζώνης (αυτό δηλαδή που βρίσκεται στο κάτω μέρος της, πριν το βύσμα της ζώνης) πάνω από το κάθισμα, στις υποδοχές που βρίσκονται εκεί που είναι τα χεράκια του παιδιού.
  2. Περνάτε το κάθετο μέρος της ζώνης (αυτό δηλαδή που βρίσκεται στο πάνω μέρος της, μετά το βύσμα της ζώνης) πίσω από την πλάτη του καθίσματος, στις ειδικές υποδοχές που διαθέτει.
  3. Τοποθετείτε το βύσμα στην υποδοχή της ζώνης, ακριβώς όπως θα κάνατε αν δενόσασταν εσείς με τη ζώνη.

Μπορεί να ακούγεται πολύπλοκο, όμως θα χρειαστείτε μόνο 2-3 φορές, για να το συνηθίσετε και ύστερα θα το κάνετε χωρίς κόπο.

 

Τι να προσέξετε στην τοποθέτηση του καθίσματος

Όταν τοποθετείτε το παιδί στο παιδικό κάθισμα και το κάθισμα στο αυτοκίνητο, θα πρέπει οπωσδήποτε να προσέξετε ιδιαιτέρως τα εξής:

  • Ο αερόσακος θα πρέπει να είναι απενεργοποιημένος. Πολλά αυτοκίνητα δεν έχουν αερόσακο στα πίσω καθίσματα, αν όμως έχουν πρέπει οπωσδήποτε να τον απενεργοποιήσετε, διότι σε περίπτωση ατυχήματος, ο αερόσακος μπορεί να αποβεί ολέθριος.
  • Δεν απαγορεύεται να βάλετε το παιδικό καθισματάκι στο μπροστινό κάθισμα. Όμως, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι έχετε απενεργοποιήσει τον αερόσακο. Σε ορισμένα αυτοκίνητα δεν είναι εφικτό να απενεργοποιήσετε τον μπροστινό αερόσακο. Σε αυτή την περίπτωση, δεν επιτρέπεται να βάλετε το παιδικό κάθισμα μπροστά.
  • Το παιδί πρέπει να είναι καλά δεμένο. Οι ζώνες που έχει το παιδικό κάθισμα πρέπει να εφαρμόζουν σωστά στο παιδί και να το κρατούν γερά. Διαφορετικά, αν είναι πολύ χαλαρές, μπορεί το παιδί να γλιστρήσει.
  • Το παιδί δεν πρέπει να φοράει μπουφάν. Διότι θα πρέπει να ανοίξετε πολύ τους ιμάντες και υπάρχει ο κίνδυνος σε περίπτωση ατυχήματος το παιδί να γλιστρήσει από το μπουφάν και τη ζώνη του καθίσματος.

 

Πότε πρέπει να γυρίσω το παιδί μπροστά στο αυτοκίνητο;

Τα παραπάνω αφορούν το παιδικό κάθισμα της κατηγορίας 0-13, το λεγόμενο αυγό, το οποίο μπορεί να τοποθετηθεί μόνο κοιτώντας προς τα πίσω. Τα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου της κατηγορίας 9-36 κιλά μπορούν να κοιτούν και προς τα πίσω και προς τα μπροστά. Εφόσον έχετε τέτοιο κάθισμα, μπορείτε να το γυρίσετε προς τα μπροστά μόνο όταν το παιδί συμπληρώσει 15 μήνες. Μάλιστα, πολλοί παιδίατροι συνιστούν το παιδί να παραμείνει με την όψη προς τα πίσω μέχρι να κλείσει τα δύο έτη.

Τα παιδικά καθίσματα της κατηγορίας 15-36 κιλά τοποθετούνται υποχρεωτικά κοιτώντας προς τα εμπρός. Σε αυτά, η πρόσδεση γίνεται με τη ζώνη ασφαλείας και την ειδική ζώνη του καθίσματος που το κρατάει σταθερό.

 

Το κυριότερο είναι να επιλέξετε ένα ασφαλές και πιστοποιημένο παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου, το οποίο θα κρατάει απόλυτα σταθερό το παιδί κατά τη διάρκεια της διαδρομής με το αυτοκίνητο, προστατεύοντάς το. Δείτε όλα τα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου στο κατάστημά μας, τα οποία είναι κατασκευασμένα με τις αυστηρότερες προδιαγραφές ασφαλείας και χαρακτηρίζονται από τη μέγιστη ανθεκτικότητα και σταθερότητα.