Ανεμοθραύστες - Μπάρες Οροφής - Μπαγκαζιέρες
20/12/2023
Νομοθεσία για παιδικά καθίσματα & παιδιά στο αυτοκίνητο: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Νομοθεσία για παιδικά καθίσματα & παιδιά στο αυτοκίνητο: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Όταν βάζουμε το παιδί στο αυτοκίνητο, το νούμερο ένα πράγμα που πρέπει να κοιτάμε είναι η ασφάλειά του. Για να επιτευχθεί αυτό, είναι απαραίτητο το παιδί να κάθεται στο ειδικό παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου μέχρι συγκεκριμένη ηλικία ή/και βάρος. Η νομοθεσία για τα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου στοχεύει ακριβώς σε αυτό, να εξασφαλίσει τη μέγιστη προστασία του παιδιού στο αυτοκίνητο.

Διότι το αυτοκίνητο συνεπάγεται έντονους κραδασμούς και απότομες εναλλαγές ταχύτητας (π.χ. με κάποιο απότομο φρενάρισμα). Όλα αυτά είναι επιβαρυντικά για το εύθραυστο ακόμα σώμα του μωρού ή του παιδιού, οπότε χρειάζεται σταθερότητα και πολύ γερό κράτημα στη θέση του. Και φυσικά, σε περίπτωση ατυχήματος, θα πρέπει το παιδί να είναι απόλυτα προστατευμένο στο κάθισμα, ώστε να μην τραυματιστεί σοβαρά.

Ας δούμε, λοιπόν, παρακάτω όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με τη νομοθεσία και τη σωστή πρακτική πρόσδεσης του παιδιού σας στο αυτοκίνητο.

 

Ποια είναι η νομοθεσία για τα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου;

Αναφορικά με τα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου και τη νομοθεσία, ο νόμος είναι σαφής. Το παιδί πρέπει να κάθεται στο ειδικό παιδικό κάθισμα που αρμόζει στην ηλικία και το βάρος του μέχρι να φτάσει στην ηλικία των 12 ετών ή στο ύψος του 1,5 μέτρου.

Συνεπώς, όσο και αν κλαίει το μωρό, όταν κάθεται στο καθισματάκι, απαγορεύεται να το βγάλετε από αυτό και να το κρατήσετε αγκαλιά όσο το αυτοκίνητο βρίσκεται εν κινήσει. Αν το κάνετε, κινδυνεύετε με πρόστιμο και μη αποζημίωση από την ασφαλιστική σε περίπτωση ατυχήματος. Βεβαίως, το κυριότερο είναι ότι το παιδί θα βρίσκεται σε κίνδυνο.

 

Ποιες είναι οι κατηγορίες των παιδικών καθισμάτων;

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τις κατηγορίες των παιδικών καθισμάτων αυτοκινήτου, ώστε να ξέρετε ποιο είναι το κατάλληλο για το παιδί σας ανάλογα με την ηλικία και το βάρος του.

Τα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου διακρίνονται ανάλογα με το βάρος του παιδιού στις ακόλουθες κατηγορίες:

  • 0-13 κιλά (κατηγορία 0): Το λεγόμενο «αυγό», δηλαδή το παιδικό κάθισμα το οποίο τοποθετείται με την όψη προς τα πίσω και είναι κατάλληλο για βρέφη έως περίπου δύο ετών.
  • 9-18 κιλά (κατηγορία 1): Παιδικά καθίσματα για παιδιά 9 μηνών έως 4 ετών. Είναι συνήθως το επόμενο κάθισμα που παίρνουν οι γονείς μετά το «αυγό». Μπορεί να τοποθετηθεί τόσο με την όψη προς τα πίσω όσο και προς τα εμπρός.
  • 15-36 κιλά (κατηγορία 2/3): Πρόκειται για το κάθισμα, στο οποίο μεταβαίνει το παιδί μετά το στάδιο του βρέφους και παραμένει σε αυτό, έως ότου έχει το βάρος και την ηλικία, για να κάθεται πλέον στο αυτοκίνητο χωρίς την ανάγκη καθίσματος. Τοποθετείται με την όψη προς τα εμπρός.

Υπάρχουν, όμως, και καθίσματα που καλύπτουν περισσότερες κατηγορίες. Για παράδειγμα, υπάρχουν παιδικά καθίσματα 9-36 κιλά (κατηγορία 1/2/3), αλλά και καθίσματα 0-36 κιλά (κατηγορία 0/1/2/3) που θεωρητικά χρησιμεύουν από νεογέννητο έως το παιδί να μην χρειάζεται πλέον κάθισμα. Πρακτικά, βέβαια, αυτό είναι δύσκολο να γίνει, καθώς σπάνια ένα νεογέννητο θα μπορέσει να κρατηθεί σωστά και σταθερά σε ένα κάθισμα που είναι σχεδιασμένο για μεγαλύτερα παιδιά.

 

Το βασικότερο είναι να επιλέξετε ένα ασφαλές και πιστοποιημένο παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου, το οποίο θα κρατάει απόλυτα σταθερό το παιδί κατά τη διάρκεια της διαδρομής με το αυτοκίνητο, προστατεύοντάς το. Εφόσον έχετε δεμένο το παιδί στο κάθισμα που είναι κατάλληλο για την ηλικία και το βάρος του, τότε κινείστε σύμφωνα με τη νομοθεσία.

Φυσικά, είναι απαραίτητο για την ασφάλεια του παιδιού να τοποθετήσετε σωστά το παιδικό κάθισμα στο αυτοκίνητο. Διαβάστε πώς να το κάνετε.

Δείτε όλα τα παιδικά καθίσματα στο κατάστημά μας, τα οποία είναι κατασκευασμένα με τα υψηλότερα standards ασφαλείας και χαρακτηρίζονται από τη μέγιστη ανθεκτικότητα και σταθερότητα.