Ανεμοθραύστες - Μπάρες Οροφής - Μπαγκαζιέρες
28/3/2024
Πώς γίνεται η αλλαγή καθρέφτη αυτοκινήτου & πόσο κοστίζει

Πώς γίνεται η αλλαγή καθρέφτη αυτοκινήτου & πόσο κοστίζει

 

Οι καθρέφτες αποτελούν από τα σημαντικότερα αξεσουάρ του αυτοκινήτου, σχεδιασμένοι ειδικά για να προσφέρουν στον οδηγό άριστη ορατότητα κατά τη διάρκεια της οδήγησης. Η αλλαγή καθρέφτη αυτοκινήτου είναι, όμως, μια ανάγκη που προκύπτει συχνά, καθώς δεν είναι σπάνιο φαινόμενο, κυρίως στους εξωτερικούς καθρέφτες, να συμβαίνουν ζημιές και μικροατυχήματα.

Ας δούμε, λοιπόν, παρακάτω πώς γίνεται η αντικατάσταση καθρέφτη αυτοκινήτου, πόσο θα σας κοστίσει και πού μπορείτε να την κάνετε.

Τύποι καθρεφτών αυτοκινήτου

Έπειτα από μελέτες ετών, έχει πλέον διαπιστωθεί ότι οι καθρέφτες αυτοκινήτου πρέπει να είναι δύο ειδών και να έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, έτσι ώστε να μπορεί ο οδηγός να γνωρίζει με ακρίβεια τι συμβαίνει στον δρόμο γύρω του χωρίς να χρειάζεται να απομακρύνει τα μάτια του από μπροστά.

Οι τύποι καθρεφτών αυτοκινήτου είναι οι ακόλουθοι:

  • Ο εσωτερικός καθρέφτης είναι αυτός που βρίσκεται στο κέντρο του παρμπρίζ και στερεώνεται είτε πάνω σε αυτό είτε στην οροφή του αυτοκινήτου. Η χρήση του είναι ότι επιτρέπει στον οδηγό να βλέπει εύκολα και χωρίς να στρέφει το κεφάλι τα οχήματα που βρίσκονται πίσω από το δικό του.
  • Οι εξωτερικοί καθρέφτες είναι αυτοί που είναι τοποθετημένοι στις μπροστά πόρτες του αυτοκινήτου, εξασφαλίζοντας ορατότητα στον οδηγό σχετικά με τα αυτοκίνητα που βρίσκονται περιμετρικά του οχήματός του.

Πόσο κοστίζει η αλλαγή καθρέφτη αυτοκινήτου;

Το κόστος της αλλαγής καθρέφτη αυτοκινήτου αφορά το κόστος του ανταλλακτικού και το κόστος της εργασίας για την τοποθέτησή του.

Όσον αφορά στην αλλαγή εσωτερικού καθρέπτη αυτοκινήτου,  το κόστος του ανταλλακτικού δεν είναι υψηλό, καθώς ξεκινάει από περίπου 10€. Φυσικά, υπάρχουν ορισμένες διακυμάνσεις στην τιμή ανάλογα με τη μάρκα, το μοντέλο και τη χρονολογία του αυτοκινήτου, όμως σε γενικές γραμμές δεν πρόκειται για ένα ακριβό αξεσουάρ εσωτερικού αυτοκινήτου. Η εργασία, επίσης, για την αντικατάστασή του δεν είναι δύσκολη, καθώς ο καθρέφτης αποσπάται εύκολα από τη βάση του.

Δεν ισχύει το ίδιο, όμως, για την αλλαγή των εξωτερικών καθρεπτών του αυτοκινήτου. Και αυτό επειδή οι εξωτερικοί πλαϊνοί καθρέφτες διαθέτουν στα καινούρια αυτοκίνητα ηλεκτρικό μηχανισμό, ώστε η ρύθμισή τους να γίνεται εύκολα και γρήγορα. Επίσης, οι εξωτερικοί καθρέφτες μπορεί να έχουν και άλλα χαρακτηριστικά, όπως αυτόματη αναδίπλωση με το κλείδωμα και λειτουργία φλας.

Έτσι, η εργασία για την αντικατάστασή τους απαιτεί προσεκτικές και λεπτεπίλεπτες κινήσεις με ειδικό εξοπλισμό. Η τιμή στα ανταλλακτικά ξεκινάει από τα 7€ περίπου, όμως μπορεί να κοστίσει πολύ παραπάνω ανάλογα με τη μάρκα και το μοντέλο του αυτοκινήτου, αλλά και τα πρόσθετα χαρακτηριστικά των καθρεπτών.

Πού γίνεται η αντικατάσταση καθρέφτη αυτοκινήτου;

Η αλλαγή καθρέφτη αυτοκινήτου μπορεί να γίνει είτε στο συνεργείο είτε να την κάνετε μόνοι σας, αγοράζοντας το ανταλλακτικό. Το κυριότερο είναι να επιλέξετε τον κατάλληλο καθρέφτη ανάλογα με το αυτοκίνητό σας και ύστερα να τον προσαρμόσετε σε αυτόν.

Στο εγχειρίδιο χρήσης του αυτοκινήτου μπορείτε να βρείτε λεπτομέρειες για τον τρόπο με τον οποίο είναι τοποθετημένοι οι καθρέφτες. Στον εσωτερικό καθρέφτη απαιτείται προσοχή, για να μη γίνει ζημιά στο παρμπρίζ, όμως η απόσπαση του παλιού και η τοποθέτηση του καινούριου γίνεται σχετικά εύκολα, είτε βιδωτά είτε κουμπωτά ανάλογα με το μοντέλο του οχήματος.

Οι εξωτερικοί καθρέφτες είναι λίγο πιο δύσκολοι στην αλλαγή τους, με δεδομένο ότι θα πρέπει να αφαιρέσετε την ταπετσαρία και το εσωτερικό της κάθε πόρτας, οπότε απαιτούνται ειδικά εργαλεία.

Σε εναλλακτική περίπτωση, μπορείτε να αγοράσετε το ανταλλακτικό της αρεσκείας σας και να απευθυνθείτε έπειτα σε συνεργείο για την τοποθέτησή του.

 

Βρείτε τον κατάλληλο καθρέφτη αλλά και οποιοδήποτε άλλο εξωτερικό αξεσουάρ για το αυτοκίνητό σας σε εξαιρετικά προσιτές τιμές.