Ανεμοθραύστες - Μπάρες Οροφής - Μπαγκαζιέρες
1/4/2024
Πώς γίνεται η ρύθμιση καθρεπτών αυτοκινήτου;

Πώς γίνεται η ρύθμιση καθρεπτών αυτοκινήτου;

 

Η σωστή ρύθμιση των καθρεπτών του αυτοκινήτου είναι κομβικής σημασίας, για να έχουμε άριστη ορατότητα και να αποφεύγουμε τις λεγόμενες «τυφλές γωνίες». Τόσο ο εσωτερικός όσο και οι εξωτερικοί καθρέφτες αυτοκινήτου είναι ειδικά σχεδιασμένοι και τοποθετημένοι, έτσι ώστε να εξασφαλίζουν στον οδηγό εποπτεία για τα οχήματα που κινούνται πίσω του αλλά και στο πλάι του.

Το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότεροι οδηγοί ρυθμίζουν λάθος τους καθρέφτες τους, με αποτέλεσμα να έχουν τυφλά σημεία στους εξωτερικούς καθρέπτες και κυρίως στον δεξιό πλαϊνό. Κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, ιδίως όταν κινούμαστε μέσα στην πόλη όπου οι ελιγμοί από όλους τους οδηγούς είναι συχνοί και γρήγοροι.

Για να δούμε, λοιπόν, παρακάτω ποιος είναι ο λάθος και ποιος ο σωστός τρόπος ρύθμισης των καθρεπτών αυτοκινήτου.

Η λανθασμένη ρύθμιση των εξωτερικών καθρεπτών του αυτοκινήτου

Είναι κοινή πεποίθηση από πολλούς οδηγούς ότι οι εξωτερικοί καθρέφτες πρέπει να ανοίγουν σε τέτοια κλίση, έτσι ώστε να απεικονίζουν και λίγο από το τμήμα του πίσω μέρους του αυτοκινήτου.

Αυτό, ωστόσο, είναι εντελώς λάθος και επικίνδυνο, καθώς δεν επιτρέπει στον οδηγό να βλέπει παρακείμενο όχημα που βρίσκεται στην πίσω πλαϊνή γωνία του. Αυτή η τυφλή γωνία είναι ακόμα μεγαλύτερη στον δεξιό καθρέπτη λόγω της απόστασης του οδηγού από αυτόν.

Εξαιτίας αυτών των τυφλών σημείων έχουν συμβεί άπειρα ατυχήματα, πολλά εκ των οποίων θανατηφόρα, όταν πρόκειται για σύγκρουση με μηχανή.

Ευτυχώς, το πρόβλημα αυτό μπορεί να λυθεί, αρκεί να τοποθετήσουμε σωστά τους εξωτερικούς καθρέφτες, πάντα σε συνεργασία με τον εσωτερικό.

Η σωστή ρύθμιση των καθρεπτών του αυτοκινήτου

Ας μην ξεχνάμε ότι οι τρεις καθρέφτες του αυτοκινήτου έχουν σχεδιαστεί μετά από πολυετείς μελέτες, έτσι ώστε να παρέχουν τη μέγιστη ορατότητα στον οδηγό, χωρίς αυτός να χρειαστεί να σηκώσει τα μάτια του από το παρμπρίζ.

Συνεπώς, με τη συνεργασία του εσωτερικού καθρέπτη οπισθοπορείας και των εξωτερικών πλαϊνών καθρεπτών, ο οδηγός μπορεί να αποφύγει τα τυφλά σημεία. Πώς θα γίνει αυτό;

Αρχικά, ο εσωτερικός καθρέφτης θα πρέπει να είναι έτσι ρυθμισμένος, ώστε όλη του η επιφάνεια να δείχνει το πίσω παράθυρο. Δεν θα πρέπει, δηλαδή, να δείχνει ούτε τον ουρανό ούτε τα πίσω καθίσματα. Αυτό σημαίνει ότι κάθε οδηγός του οχήματος θα πρέπει να ρυθμίζει εκ νέου κάθε φορά τον καθρέπτη ανάλογα με το ύψος του.

Περαιτέρω, οι εξωτερικοί πλαϊνοί καθρέφτες δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να δείχνουν έστω και λίγο το πίσω μέρος του ίδιου οχήματος, αλλά μόνο την παρακείμενη πλευρά του δρόμου.

Για να ρυθμίσετε με ακρίβεια τους εξωτερικούς καθρέφτες, θα πρέπει να γείρετε το κεφάλι σας, ώστε να ακουμπήσει στο τζάμι. Αφού το κάνετε αυτό, ρυθμίστε τον καθρέφτη, ώστε να δείχνει ελάχιστα το πίσω μέρος του αυτοκινήτου σας. Όταν καθίσετε ξανά στην κανονική θέση του οδηγού, ο καθρέφτης θα δείχνει μόνο την παρακείμενη πλευρά του αυτοκινήτου.

Κατά την οδήγηση, θα πρέπει πρώτα να κοιτάτε τον εσωτερικό καθρέφτη, έτσι ώστε να έχετε καλή εποπτεία του τι κινείται πίσω από το όχημα. Κοιτάζοντας έπειτα και τους πλαϊνούς καθρέφτες, θα έχετε άριστη ορατότητα όλων των παρακείμενων οχημάτων, χωρίς να υπάρχουν τυφλές γωνίες.

Με τη σωστή ρύθμιση καθρεπτών αυξάνεται θεαματικά η ασφάλεια της οδήγησης και μειώνονται δραματικά τα ατυχήματα μέσα στην πόλη που είναι και τα πιο συχνά.

 

Επικοινωνήστε μαζί μας για να βρείτε μια μεγάλη ποικιλία σε καθρέφτες και βελτιώστε την οδήγηση σας με τα εξειδικευμένα μας μοντέλα!