Ανεμοθραύστες - Μπάρες Οροφής - Μπαγκαζιέρες
22/5/2024
Τι κάνει το βαρελάκι αυτοκινήτου;

Τι κάνει το βαρελάκι αυτοκινήτου;

Τι κάνει το βαρελάκι αυτοκινήτου; Ψύχει τον κινητήρα του οχήματος με αποτέλεσμα να αποδίδει καλύτερα, να έχει μεγαλύτερη ροπή και χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμων. Σε αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε για τα φίλτρα αέρα και θα αναλύσουμε πως λειρουργεί το φίλτρο βαρελάκι. Στη συνέχεια θα μιλήσουμε για το ποιοι τύποι φίλτρων αέρα υπάρχουν και ποιες είναι οι βασικές τους διαφορές. Τέλος, θα σας δώσουμε κάποιες συμβουλές για το πως να καθαρίζετε σωστά το φίλτρο αέρα σας.

Τι είναι το φίλτρο αέρα

Το φίλτρο αέρα υπάρχει εργοστασιακά σε όλα τα αυτοκίνητα. Συνδέεται με τον κινητήρα και τον προστατεύει από τους μικροοργανισμούς της ατμόσφαιρας. Ο κινητήρας είναι ένα “ζωτικό όργανο” του οχήματός μας, γιατί όταν μπαίνουν σκουπιδάκια από τον αέρα μπορούν να προκαλέσουν σημαντικές ζημιές. Επίσης όσο λιγότερο φιλτράρεται ο αέρας, τόσο μεγαλύτερη είναι η καύση καυσίμων. Έτσι το φίλτρο αέρα παρατείνει τη διάρκεια ζωής του κινητήρα σας και σας γλιτώνει από έξοδα.

 

Συνήθως τα εργοστασιακά φίλτρα είναι χάρτινα και χρειάζονται τακτικά αντικατάσταση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην έχουν τη μέγιστη απόδοση αφού προκειμένου να κατακρατούν τη μέγιστη ποσότητα σκόνης και σωματιδίων, περιορίζουν τον αέρα που μπαίνει στον κινητήρα, “βουλώνοντάς”τον.  Επειδή είναι χάρτινα και έχουν χαμηλή τιμή, δεν καθαρίζονται αλλά πετάγονται όταν έρθει η ώρα της αλλαγής.

Δείτε πως μπορείτε να εγκαταστείσετε φίλτρο αέρα μόνοι σας

Τι κάνει το βαρελάκι αυτοκινήτου

Το βαρελάκι είναι ένα φίλτρο αέρα που ανήκει στο σύστημα εισαγωγής αέρα και πήρε το όνομά του από το κυλινδρικό σχήμα του. Είναι κατασκευασμένο από κάποιο ανθεκτικό υλικό και είναι καλός αγωγός της θερμότητας. Με αυτό τον τρόπο αποτρέπει τον θερμό αέρα να περνάει στον κινητήρα και ταυτόχρονα δεν επιτρέπει στον ζεστό αέρα του κινητήρα να βγει στην ατμόσφαιρα. Η χρήση του βελτιώνει τη ροπή και την ισχύ του αυτοκινήτου, αυξάνοντας την ιπποδύναμη έως και 5 ίππους. Μιας και είναι κατασκευασμένο από ανθεκτικά υλικά δεν χρειάζεται αντικατάσταση αλλά μόνο καθαρισμό, συνήθως ανά 2 χρόνια. Αν, ωστόσο, κάνετε διαδρομές μέσα σε χωμάτινους δρόμους, τότε θα πρέπει να καθαρίζεται συχνότερα.

Οι διαφορετικοί τύποι φίλτρων αέρα

Τα δύο βασικά είδη φίλτρων αέρα είναι τα φίλτρα ελευθέρας ροής τύπου πάνελ και οι φιλτροχοάνες. Τα εργοστασιακά φίλτρα είναι πάνελ και τοποθετούνται μέσα στο φιλτροκούτι. Ο όγκος από κάθε φιλτροκούτι είναι διαφορετικός για να κρατάει τα μικροσωματίδια του αέρα και να χαμηλώνει τον θόρυβο.

 

Το πιο οικονομικό υλικό για το πάνελ είναι το χάρτινο φίλτρο. Είναι φθηνό και αποτελεσματικό και γι’αυτό το λόγο τα εργοστασιακά φίλτρα είναι χάρτινα. Άλλα υλικά μπορεί να είναι η γάζα, το σύρμα και τα αφρώδη υλικά. Τα φίλτρα από γάζα πετυχαίνουν ένα πολύ καλό φιλτράρισμα, αλλά λόγω του υλικού, χρειάζεται συχνή αντικατάσταση. Τα φίλτρα από αφρώδη υλικά και σύρμα βοηθούν στο να περνάει περισσότερος αέρας στον κινητήρα.

 

Από την άλλη πλευρά έχουμε τις φιλτροχοάνες. Αυτές τοποθετούνται δίπλα στο φιλτροκούτι και όχι μόνο φιλτράρουν τον αέρα, αλλά τον απορροφούν με δύναμη. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται μεγαλύτερη απόδοση. Οι φιλτροχοάνες δεν χρειάζονται αντικατάσταση αλλά μπορείτε να τις αφαιρείτε και να τις καθαρίζετε μόνοι σας.

 

Ένα άκόμα φίλτρο είναι το φίλτρο “σκούπα”. Ονομάζεται έτσι λόγω του σχήματός του που μοιάζει με σκούπα και στο εσωτερικό του διαθέτει φιλτροχοάνη. Αυτό το φίλτρο επιτρέπει στον αέρα να μπει στο μοτέρ με ακόμα μεγαλύτερη πίεση, ώστε να ψύχεται ο αέρας και να αυξάνεται η ιπποδύναμη του αυτοκινήτου.

Πως να καθαρίσετε σωστά το φίλτρο σας

Όπως είπαμε τα φίλτρα τύπου πάνελ θα πρέπει να αντικαθίστανται κάθε 15.000 χιλιόμετρα ή κάθε δύο χρόνια. Όμως τα υπόλοιπα φίλτρα δεν χρειάζονται αλλαγή αλλά καθαρισμό. Αφού είδαμε τι είναι το βαρελάκι αυτοκινήτου, ας δούμε και πως καθαρίζεται.

 

  1. Βγάζουμε το φίλτρο από το αυτοκίνητο.
  2. Το ψεκάζουμε και από τις 2 πλευρές με ένα καθαριστικό κατάλληλο για φίλτρα. Βρείτε εδώ μια μεγάλη γκάμα από καθαριστικά φίλτρων.
  3. Στη συνέχεια βουτάμε ένα πανάκι σε νερό και σκουπίζουμε απαλά το φίλτρο, ώστε να φύγει το καθαριστικό αλλά και οι βρωμιές.
  4. Αν κάποιες ακαθαρσίες δεν έχουν φύγει, ψεκάζουμε με καθαριστικό το συγκεκριμένο σημείο και τρίβουμε με νερό μέχρι να φύγουν.
  5. Αφήνουμε το φίλτρο σε ένα σημείο μέχρι να στεγνώσει πλήρως.
  6. Αφού στεγνώσει, περάστε το με ένα ειδικό λάδι για φίλτρα και αφήστε το ξανά να στεγνώσει.
  7. Η διαδικασία καθαρισμού τελείωσε. Μπορείτε να βάλετε το φίλτρο ξανά στο αυτοκίνητό σας.

 

Συμπερασματικά, στο άρθρο είδαμε τι είναι το βαρελάκι αυτοκινήτου. Πρόκειται για ένα φίλτρο αέρα που προστατεύει τον κινητήρα από μικροσωματίδια της ατμόσφαιρας. Ταυτόχρονα τον ψύχει και βελτιώνει την απόδοση του μοτέρ, και συνεισφέρει στην χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμων. Άλλα φίλτρα αέρα είναι τα φίλτρα τύπου πάνελ και οι φιλτροχοάνες. Το βαρελάκι δεν χρειάζεται αντικατάσταση αλλά καθαρισμό. Ο καθαρισμός είναι μια απλή διαδικασία που μπορεί να γίνει εύκολα και γρήγορα στον χώρο σας.

Λινκ: https://auto-motive.gr/tips-filtra-aera-aftokinitou/#:~:text=%CE%94%CF%8D%CE%BF%20%CE%AC%CE%BB%CE%BB%CE%BF%CE%B9%20%CF%84%CF%8D%CF%80%CE%BF%CE%B9%20%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9%20%CF%84%CE%B1,%CF%84%CE%BF%CF%85%20%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%B8%CE%AD%CF%84%CE%B5%CE%B9%20%CE%BA%CE%B1%CE%B9%20%CE%B1%CF%85%CF%84%CF%8C%20%CF%86%CE%B9%CE%BB%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%87%CE%BF%CE%AC%CE%BD%CE%B7