Ανεμοθραύστες - Μπάρες Οροφής - Μπαγκαζιέρες
31/5/2024
Πως Μπαίνουν οι Αλυσίδες Αυτοκινήτου

Πως Μπαίνουν οι Αλυσίδες Αυτοκινήτου

Η Ελλάδα είναι μια χώρα χωρίς έντονη χιονόπτωση, γι’αυτό αρκετοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν πως μπαίνουν οι αλυσίδες του αυτοκινήτου. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται εντονότερη χιονόπτωση κάποιες μέρες του χειμώνα, κι εκτός αυτού είναι υποχρεωτικό για τους οδηγούς να έχουν στο αμάξι τους αντιολισθητικές αλυσίδες από 1η Οκτωβρίου έως 30 Απριλίου. Σε αυτό το άρθρο θα εξηγήσουμε πως βάζω αντιολισθητικές αλυσίδες. Αρχικά πάμε να δούμε σε ποιους τροχούς μπαίνουν.

Σε ποιους τροχούς βάζω αλυσίδες

Αρχικά πρέπει να γνωρίζουμε ποιοι είναι οι κινητήριοι τροχοί του οχήματος, γιατί εκεί θα μπουν οι αντιολισθητικές αλυσίδες. Αν το αμάξι έχει μπροστά κίνηση, τότε θα μπουν στις μπροστινές ρόδες κι αν έχει πίσω κίνηση, τότε θα μπουν στις πίσω ρόδες. Εάν, τώρα, το όχημά σας είναι 4x4 τότε θα πρέπει να τοποθετήσετε αλυσίδες και στους 4 τροχούς. Αν όμως έχετε μόνο ένα ζευγάρι, επιλέξτε να το βάλετε στις μπροστά ρόδες.

 

Πως βάζω αντιολισθητικές αλυσίδες

Το πως μπαίνουν οι αλυσίδες του αυτοκινήτου εξαρτάται από τον τύπο αλυσίδων που έχετε επιλέξει. Εάν έχετε μεταλλικές αλυσίδες, τότε η διαδικασία είναι λίγο πιο δύσκολη από τις χιονοκουβέρτες, που είναι ο πιο εύκολος τύπος για να τοποθετηθεί. Οι πλαστικές αλυσίδες από την άλλη, έχουν έναν ενδιάμεσο βαθμό δυσκολίας. Και στις 3 περιπτώσεις, οι τροχοί πρέπει να είναι στην ευθεία, και εσείς θα πρέπει να φοράτε γάντια εργασίας για να μην παγώσουν τα χέρια σας.

Μάθετε πως να επιλέξετε αλυσίδες αυτοκινήτου. (λινκ στο 1ο blog αυτού του μήνα)

Μεταλλικές αλυσίδες

Οι μεταλλικές - αντιολισθητικές αλυσίδες έχουν 2 χρώματα, κόκκινο και κίτρινο, που μας βοηθάνε στην τοποθέτησή τους.

 1. Περνάμε την αλυσίδα πίσω από τον τροχό και την τραβάμε μέχρι να έρθει από την μπροστά πλευρά, και θα “αγκαλιάσει” τη ρόδα.
 2. Αφού οι δύο πλευρές έχουν ακουμπήσει, ενώνουμε τις δύο άκρες στην πάνω πλευρά της ρόδας. Η ένωση γίνεται στο ειδικό κούμπωμα που υπάρχει.
 3. Στη συνέχεια φέρνουμε και τα υπόλοιπα κομμάτια της αλυσίδας στο εξωτερικό μέρος του τροχού για να τα ασφαλίσουμε.
 4. Οι αλυσίδες κίτρινου χρώματος ασφαλίζουν μεταξύ τους με κάποια γαντζάκια σε σχήμα U.
 5. Τραβάμε την κόκκινη αλυσίδα για να τεντώσει, την περνάμε μέσα από τους κρίκους της και την δένουμε με το γαντζάκι της στην κίτρινη αλυσίδα.
 6. Οδηγούμε προσεκτικά για λίγα μέτρα για να δούμε αν οι αλυσίδες έχουν “εφαρμόσει” σωστά επάνω στον τροχό.

Χιονοκουβέρτες

Οι χιονοκουβέρτες είναι πολύ εύκολες και απλές στην τοποθέτησή τους.

 1. Τοποθετούμε την χιονοκουβέρτα στο πάνω μέρος της ρόδας. Ξεκινώντας από εκεί προσπαθούμε να την εφαρμόσουμε με τέτοιο τρόπο ώστε να καλύπτει ολόκληρο τον τροχό.
 2. Το μέρος της ρόδας που είναι στο οδόστρωμα δεν μπορεί να καλυφθεί. Γι’αυτό το λόγο, οδηγούμε ελάχιστα ώστε το ακάλυπτο μέρος να μη βρίσκεται στο πάτωμα.
 3. Καλύπτουμε κι αυτό το μέρος με τη χιονοκουβέρτα. Η τοποθέτηση ολοκληρώθηκε.

Πλαστικές αλυσίδες

Οι πλαστικές αλυσίδες χιονιού - χιονοδέστρες ουσιαστικά εφαρμόζουν στον τροχό σαν tyre-wrap.

 1. Τοποθετώ το ένα κομμάτι στην πάνω πλευρά του τροχού. Περνάω τον ιμάντα από την πίσω πλευρά στη μπροστά και τον δένω, σαν “δεματικό”.
 2. Ακολουθώ την ίδια διαδικασία μέχρι να καλυφθεί η ρόδα.

 

Συνοψίζοντας, το πως μπαίνουν οι αλυσίδες αυτοκινήτου σχετίζεται με τις αλυσίδες που έχετε επιλέξει. Οι συμβατικές μεταλλικές αλυσίδες είναι οι πιο οικονομικές, αλλά και οι πιο δύσκολες στην τοποθέτηση, αφού πρέπει να δέσετε όλα τα κρικάκια μεταξύ τους. Από την άλλη, οι χιονοκουβέρτες κοστίζουν περισσότερο, όμως η εφαρμογή τους είναι πολύ εύκολη. Τέλος, οι πλαστικές αλυσίδες, εφαρμόζουν εύκολα, αλλά δεν αποτελούν μια αξιόπιστη επιλογή για μεγάλες αποστάσεις, αφού φθείρονται γρήγορα. Όποιο τύπο και να επιλέξετε βεβαιωθείτε ότι τον τοποθετείτε σωστά, και στους κατάλληλους τροχούς, για να είστε ασφαλείς όταν οδηγείτε στο χιόνι ή τον πάγο.