Ανεμοθραύστες - Μπάρες Οροφής - Μπαγκαζιέρες
28/11/2023
Γιατί σφυρίζουν οι μπάρες οροφής; Αιτίες και λύσεις

  

Γιατί σφυρίζουν οι μπάρες οροφής; Αιτίες και λύσεις

 

Οι μπάρες οροφής αποτελούν ένα εξαιρετικά χρήσιμο εξάρτημα για όσους θέλουν να φορτώνουν στο αυτοκίνητό τους ογκώδη αντικείμενα. Είτε επειδή θέλετε να στερεώσετε στην οροφή του αυτοκινήτου μπαγκαζιέρα για επιπλέον αποθηκευτικό χώρο είτε επειδή θέλετε να μεταφέρετε σκι, snowboard ή σερφ, το σίγουρο είναι ότι οι μπάρες οροφής θα σας βοηθήσουν να κάνετε τα χόμπι και τα ταξίδια σας με ευκολία.

Όμως, γιατί σφυρίζουν οι μπάρες οροφής; Πρόκειται για ένα πρόβλημα που απασχολεί πολλούς οδηγούς, αφού οι μπάρες οροφής μπορεί να προκαλούν ένα ενοχλητικό σφύριγμα που τους δυσκολεύει σε μακρινά ταξίδια αλλά και κοντινές αποστάσεις και μάλιστα χωρίς προφανή λόγο.

Ας δούμε, λοιπόν, παρακάτω ποιοι είναι οι κυριότεροι λόγοι που σφυρίζουν οι μπάρες οροφής και τι μπορείτε να κάνετε, για να εξαλείψετε εύκολα και με ασφάλεια το πρόβλημα.

Γιατί σφυρίζουν οι μπάρες οροφής;

Οι βασικότερες αιτίες είναι οι εξής:

  • Μεγάλη ταχύτητα: Στις υψηλές ταχύτητες (άνω των 120 χλμ./ώρα) είναι λογικό και αναμενόμενο να ακούγεται ένας σταθερός ήχος από τις μπάρες, όπως σκίζουν τον αέρα, καθώς το αυτοκίνητο κινείται. Άλλωστε, σε αυτές τις ταχύτητες γενικά ακούγονται αρκετοί θόρυβοι από την κίνηση του οχήματος, οι οποίοι δεν είναι ανησυχητικοί.
  • Ύπαρξη εξαρτήματος: Αν οι μπάρες έχουν πάνω κάποιο εξάρτημα (π.χ. βάση για σκι), τότε η αεροδυναμική τους είναι μειωμένη, οπότε το σφύριγμα, ειδικά στις πιο υψηλές ταχύτητες, είναι φυσιολογικό να συμβαίνει.
  • Κενό μεταξύ οροφής και μπάρας: Υπάρχουν διάφοροι τύποι στις μπάρες οροφής ανάλογα με το μοντέλο και τη μάρκα του αυτοκινήτου. Πολλές φορές υπάρχει κενό ανάμεσα στην οροφή και τη μπάρα είτε γιατί αυτό απαιτείται για το συγκεκριμένο εξάρτημα με βάση το μοντέλο του οχήματος είτε επειδή η μπάρα έχει διαστάσεις που αυξομειώνονται, ώστε να προσαρμόζονται στην οροφή. Εξαιτίας του κενού αυτού, ο αέρας που περνάει ανάμεσα δημιουργεί τον θόρυβο του σφυρίγματος.
  • Λάθος εφαρμογή: Η μπάρα δεν είναι η κατάλληλη για το συγκεκριμένο μοντέλο, οπότε δεν εφαρμόζει καλά και χειροτερεύει τον αεροδυναμικό σχεδιασμό του οχήματος.

 

Δείτε ακόμα: Μπαγκαζιέρες & μπάρες οροφής: Ποιες να πάρεις ανάλογα με το αυτοκίνητό σου

 

Τι μπορώ να κάνω για να μην σφυρίζουν οι μπάρες οροφής;

Οι πιο εύκολα εφαρμόσιμες λύσεις είναι οι παρακάτω:

Με το εύχρηστο εργαλείο που θα βρείτε στο site μας, μπορείτε να επιλέξετε τα βασικά χαρακτηριστικά του αυτοκινήτου σας και να δείτε όλες τις διαθέσιμες μπάρες οροφής που είναι κατάλληλες για αυτό ακριβώς το μοντέλο και τη μάρκα. Έτσι, θα είστε σίγουροι για την άριστη εφαρμογή και αεροδυναμική τους στο όχημά σας.

 

Δείτε εδώ όλες τις διαθέσιμες μπάρες οροφής από την Angelidis Pole Position.

  • Χρήση της κατάλληλης μπάρας: Πρέπει πάντα να χρησιμοποιείτε τις σωστές μπάρες οροφής σύμφωνα με το μοντέλο και τη μάρκα του αυτοκινήτου και να μην προσπαθείτε να εφαρμόσετε μπάρες παντός τύπου που προφανώς δεν εφαρμόζουν σωστά.
  • Αεροτομή: Για τις υψηλές ταχύτητες και εφόσον ο θόρυβος είναι έντονος, τότε μπορείτε να προσθέσετε αεροτομή στο αυτοκίνητο, ώστε να βελτιώσετε την αεροδυναμική του.
  • Προσθήκη λαστίχων: Αν υπάρχει κενό ανάμεσα στην οροφή και τη μπάρα, τότε μπορείτε να προσθέσετε ειδικά λάστιχα από κάτω, ώστε να μειωθεί σημαντικά ο θόρυβος.
  • Αφαιρούμενο εξάρτημα: Καλό είναι οποιοδήποτε εξάρτημα πάνω στις μπάρες (π.χ. δέστρα για σκι) να αφαιρείται εύκολα μετά τη χρήση, έτσι ώστε να μην είναι υποχρεωτικό να μένει πάνω και να δημιουργεί το θόρυβο.