Ανεμοθραύστες - Μπάρες Οροφής - Μπαγκαζιέρες
31/5/2024
Τι Αλυσίδες Χιονιού να Πάρω

Τι Αλυσίδες Χιονιού να Πάρω

Το πως επιλέγω αλυσίδες χιονιού για το αυτοκίνητό μου είναι ένα ερώτημα που ταλανίζει όλο και περισσότερους οδηγούς στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Πλέον κάθε οδηγός είναι υποχρεωμένος νομικά να έχει αλυσίδες χιονιού στο αμάξι του. Έτσι, σε αυτό το άρθρο ερχόμαστε να απαντήσουμε στο ερώτημα “τι αλυσίδες χιονιού να πάρω;” Αρχικά θα αναφέρουμε τι είδη αλυσίδων υπάρχουν, τι να προσέξετε πριν τις αγοράσετε και τέλος, τι προβλέπει ο νόμος σχετικά με την υποχρεωτικότητά τους.

Που χρειάζονται οι αλυσίδες χιονιού

Οι αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται όταν στο οδόστρωμα υπάρχει πάγος ή χιόνι. Η χρησιμότητά τους έγκειται στο ότι αυξάνουν την τριβή του λάστιχου με το έδαφος κι έτσι το αυτοκίνητο δεν γλιστράει αλλά είναι πιο σταθερό. Επομένως οι αλυσίδες για το χιόνι δεν είναι απλώς ένα αξεσουάρ, αλλά είναι απαραίτητες για την ασφάλεια και τη σωματική ακεραιότητα των επιβατών, αφού σώζουν ζωές.

Μάθετε περισσότερα για την ιστορία των αντιολισθητικών αλυσίδων.

 

Τύποι αλυσίδων χιονιού

Υπάρχουν 4 βασικοί τύποι αλυσίδων χιονιού. Αυτοί διαφέρουν κυρίως λόγω του υλικού από το οποίο είναι κατασκευασμένοι. Συνήθως είναι μεταλλικές, πάνινες ή πλαστικές. Κάθε τύπος προσφέρει διαφορετικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

Μεταλλικές ή Συμβατικές

Οι μεταλλικές αλυσίδες είναι οι συμβατικές, γιατί τις συναντάμε πιο συχνά. Πρόκειται για την πιο οικονομική επιλογή που ταυτόχρονα προσφέρει ασφάλεια. Αν δεν θέλετε να ξοδέψετε πολλά χρήματα, αυτή η επιλογή είναι η απάντηση στο “τι αλυσίδες χιονιού να πάρω.” Αυτές διαφέρουν ανάλογα με το μέγεθος των κρίκων τους. Για τα περισσότερα συμβατικά Ι.Χ., οι αλυσίδες των 12mm είναι οι ιδανικότερες γιατί προσφέρουν καλή πρόσφυση. Μεγαλύτερα οχήματα χρησιμοποιούν τις 14mm ή 16mm. Από την άλλη αμάξια με ελαστικά χαμηλού προφίλ “φοράνε” 10mm ή 9mm.

Χιονοκουβέρτες ή Πάνινες

Οι χιονοκουβέρτες είναι ένα πάνινο κάλυμμα κατασκευασμένο από ειδικό ύφασμα για τις ρόδες. Αυτό το ύφασμα αυξάνει την πρόσφυση των τροχών για να μην γλιστράνε. Η τοποθέτησή τους είναι πολύ εύκολη και γρήγορη. Τα υπόλοιπα πλεονεκτήματά τους είναι ότι έχουν χαμηλό βάρος, δεν δημιουργούν κραδασμούς, δεν παγώνουν όσο οι αλυσίδες και δεν πρόκειται να γρατζουνίσουν το αυτοκίνητο.

Πλαστικές ή Χιονοδέστρες

Οι πλαστικές αλυσίδες ή χιονοδέστρες είναι μια λύση έκτακτης ανάγκης, αφού δεν ενδείκνυνται για τακτική χρήση. Κατασκευασμένες από πλαστικό με πλαστικά ή μεταλλικά καρφιά, μπορούν να είναι χρήσιμες σε ένα αρκετά χιονισμένο κομμάτι του δρόμου. Τοποθετούνται πολύ εύκολα, όμως στα αρνητικά τους είναι ότι φθείρονται και σπάνε πάρα πολύ εύκολα. Γι’αυτό το λόγο δε συστήνεται ως η κύρια αντιολισθητική προστασία για το αυτοκίνητό σας.

Αράχνη

Αυτού του τύπου οι αλυσίδες, ονομάζονται αράχνη, λόγω του σχήματός τους. Συνδυάζουν τα θετικά των μεταλλικών αλυσίδων με τις χιονοκουβέρτας. Δηλαδή προσφέρουν πολύ καλή πρόσφυση και η τοποθέτησή τους είναι πολύ εύκολη. Εφαρμόζει σε κάθε τύπο οχήματος ανάλογα με το μέγεθός της και δεν φθείρεται εύκολα. Το μειονέκτημά της είναι ότι είναι ιδιαίτερα ακριβή και σε μια χώρα σαν την Ελλάδα που η χρήση της δεν απαιτείται σε τακτική βάση, δεν είναι μια συμφέρουσα επένδυση.

 

Αλυσίδες ή Χιονοκουβέρτες - Τι να επιλέξω

Τι αλυσίδες χιονιού να πάρω; Αλυσίδες ή χιονοκουβέρτες; Αυτό είναι το βασικότερο δίλλημα πριν την τελική επιλογή. Οι μεταλλικές αλυσίδες, όπως είδαμε, είναι οικονομικές, αξιόπιστες και έχουν καλή απόδοση. Στα αρνητικά τους είναι ότι χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να τοποθετηθούν σωστά. Αν τοποθετηθούν λάθος ενδεχομένως να δημιουργήσουν κάποια ζημιά στο αυτοκίνητο. Τέλος, λόγω του υλικού τους, κάνουν εντονότερο θόρυβο από τους άλλους τύπους.

 

Από την άλλη πλευρά, οι χιονοκουβέρτες “φοριούνται” εύκολα, δεν έχουν κραδασμούς και δεν φθείρουν τα λάστιχα. Στα μειονεκτήματά τους είναι ότι φθείρονται γρηγορότερα και χρειάζονται πιο συχνά αλλαγή. Επίσης αν δεν πατάνε σε χιονισμένο οδόστρωμα μπορούν να σκιστούν μετά από κάποια ώρα. Τέλος, δεν είναι τόσο οικονομικές όσο οι μεταλλικές αλυσίδες.

 

Επομένως, πριν κάνετε την επιλογή σας θα πρέπει να εξετάσετε τους εξής παράγοντες

●     Το budget σας

●     Πόσο συχνά θα τις χρησιμοποιείτε

●     Την ένταση των καιρικών φαινομένων

●     Το οδηγικό σας στυλ

Δείτε πως να τοποθετείτε αλυσίδες στο αυτοκίνητό σας. 

Τι προβλέπει ο νόμος

Οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι πλέον υποχρεωτικές βάσει νόμου. Οι οδηγοί καλούνται να έχουν στο όχημά τους αλυσίδες από 1η Οκτώβρη έως και 30 Απρίλη, και σε περιόδους με χιονόπτωση θα πρέπει να τις έχουν τοποθετήσει στις ρόδες. Σε αντίθετη περίπτωση οι οδηγοί μπορούν να δεχτούν πρόστιμο έως και 80 ευρώ.

 

Συμπερασματικά, το πως επιλέγω αλυσίδες αυτοκινήτου είναι ένα υποκειμενικό ζήτημα, ωστόσο είναι υποχρεωτικό να έχετε. Οι πλαστικές και οι αλυσίδες αράχνη δεν είναι οι πιο ενδεδειγμένες επιλογές για την Ελλάδα. Οι δύο κύριες επιλογές είναι οι συμβατικές αλυσίδες ή οι χιονοκουβέρτες. Ανάλογα με τα χρήματα που διαθέτω, το πόσο συχνά τις χρησιμοποιώ, και το πόσο χρόνο θέλω να αφιερώσω για να τις τοποθετήσω στο όχημά μου, μπορώ να επιλέξω τι αλυσίδες χιονιού να πάρω.