Ανεμοθραύστες - Μπάρες Οροφής - Μπαγκαζιέρες
26/1/2024
Μέχρι ποια ηλικία είναι υποχρεωτικά τα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου;

Μέχρι ποια ηλικία είναι υποχρεωτικά τα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου;

Δεν είναι λίγα τα παιδιά που δυσφορούν όταν κάθονται στο παιδικό κάθισμα, με αποτέλεσμα οι γονείς να αναρωτιούνται αν αυτό είναι υποχρεωτικό. Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο να βλέπουμε γονείς να κρατούν στην αγκαλιά τους το μωρό τους, ώστε να μην κλαίει όσο το αυτοκίνητο βρίσκεται εν κινήσει.

Ωστόσο, αυτό που πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι γονείς είναι ότι τα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου είναι υποχρεωτικά μέχρι την ηλικία των 12 ετών σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ).

Ας δούμε στη συνέχεια τι ακριβώς πρέπει να γνωρίζετε για την υποχρέωση τοποθέτησης παιδικών καθισμάτων στο αυτοκίνητο.

 

Μέχρι πότε είναι υποχρεωτικά τα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου;

Η νομοθεσία για τα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου, όπως αναφέρεται στον ΚΟΚ, επιβάλλει συγκεκριμένες υποχρεώσεις στους γονείς. Ειδικότερα, το παιδί πρέπει να κάθεται στο παιδικό κάθισμα που είναι κατάλληλο για την ηλικία και το βάρος του μέχρι να φτάσει τα 12 έτη ή μέχρι να φτάσει σε ύψος 1,5 μέτρο.

Διαφορετικά, επιβάλλονται αυστηρά πρόστιμα και η ασφαλιστική εταιρεία δεν υποχρεούται σε αποζημίωση.

 

Γιατί είναι υποχρεωτικά τα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου;

Ορισμένοι γονείς αναρωτιούνται για ποιον λόγο είναι υποχρεωτικό να βάζουν το παιδί στο παιδικό καθισματάκι. Μήπως είναι προτιμότερο να το έχουν στην αγκαλιά τους στο πίσω κάθισμα, ώστε να είναι ήσυχο και να μην κλαίει;

Η αλήθεια είναι ότι πολλά παιδιά δεν βολεύονται στο παιδικό κάθισμα και κλαίνε, με αποτέλεσμα οι γονείς να αγχώνονται. Όμως, η νούμερο ένα προτεραιότητα, όταν βάζουμε το παιδί μέσα στο αμάξι, είναι η ασφάλειά του. Και αυτή μπορεί να επιτευχθεί μόνο με πιστοποιημένο κάθισμα αυτοκινήτου που έχει ειδικά σχεδιαστεί για τις ανάγκες των παιδιών.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι το μυϊκό και σκελετικό σύστημα των μωρών και των παιδιών δεν είναι πλήρως ανεπτυγμένο και επομένως δεν μπορεί να αντέξει την επιβάρυνση και τις δυνάμεις που δημιουργούνται σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος. Τα παιδικά καθίσματα προσφέρουν επαρκή στήριξη και πλευρική προστασία στο κεφάλι, τον αυχένα και ολόκληρο το σώμα του παιδιού, ώστε να είναι προστατευμένο σε περίπτωση σύγκρουσης.

Αν το παιδί κλαίει και δυσφορεί αλλά και ως γενικότερη πρακτική, καλό είναι να μην το αφήνετε στο καρεκλάκι για πάνω από δύο ώρες. Σε μεγάλες διαδρομές, το ιδανικό είναι να κάνετε συχνά διαλείμματα. Το παιδί, όμως, με τη συνεπή σας συμπεριφορά θα μάθει ότι σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να βρίσκεται εκτός καθίσματος, όσο το αυτοκίνητο κινείται.

 

Είναι υποχρεωτικό το παιδικό κάθισμα να κοιτάει πίσω;

Υπάρχουν καθίσματα αυτοκινήτου που κοιτούν πίσω, άλλα που κοιτούν μπροστά και άλλα που μπορούν να κοιτούν και προς τις δύο πλευρές. Ανάλογα με τον τύπο του καθίσματος, αυτό τοποθετείται ώστε να κοιτάει μπροστά ή πίσω. Οι κατηγορίες είναι οι ακόλουθες:

  • 0-13 κιλά (κατηγορία 0+): Το λεγόμενο «αυγό», δηλαδή το παιδικό κάθισμα το οποίο τοποθετείται με την όψη προς τα πίσω και είναι κατάλληλο για βρέφη έως περίπου δύο ετών.
  • 9-18 κιλά (κατηγορία 1): Παιδικά καθίσματα για παιδιά 9 μηνών έως 4 ετών. Είναι συνήθως το επόμενο κάθισμα που παίρνουν οι γονείς μετά το «αυγό». Μπορεί να τοποθετηθεί τόσο με την όψη προς τα πίσω όσο και προς τα εμπρός.
  • 15-36 κιλά (κατηγορία 2/3): Πρόκειται για το κάθισμα, στο οποίο μεταβαίνει το παιδί μετά το στάδιο του βρέφους και παραμένει σε αυτό, έως ότου έχει το βάρος και την ηλικία, για να κάθεται πλέον στο αυτοκίνητο χωρίς την ανάγκη καθίσματος. Τοποθετείται με την όψη προς τα εμπρός.

Δεν υπάρχει υποχρέωση από το νόμο το καθισματάκι να κοιτάει πίσω μέχρι κάποια ηλικία, όμως αυτό προτείνεται από τους ειδικούς. Συγκεκριμένα, υποστηρίζεται ότι, επειδή ο αυχένας του μωρού δεν είναι δυνατός, για να αντέξει μια πρόσκρουση, το παιδί πρέπει να κοιτάζει προς τα πίσω τουλάχιστον μέχρι τους 15 μήνες, αν και ορισμένες προσεγγίσεις επεκτείνουν αυτό το όριο μέχρι τα δύο ή ακόμα και μέχρι τα τέσσερα έτη.

Δείτε ακόμα: Πώς τοποθετούμε σωστά το παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου

Το σημαντικότερο είναι να επιλέξετε ένα ασφαλές και πιστοποιημένο παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου, το οποίο θα παρέχει σταθερότητα και ασφάλεια στο παιδί. Εφόσον έχετε δεμένο το παιδί στο κάθισμα που είναι κατάλληλο για την ηλικία και το βάρος του, τότε κινείστε σύμφωνα με τη νομοθεσία.

Δείτε όλα τα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου στο κατάστημά μας, τα οποία είναι κατασκευασμένα με τις υψηλότερες ποιοτικές προδιαγραφές και χαρακτηρίζονται από τη μέγιστη ανθεκτικότητα και σταθερότητα.